Les vostres visites, en números

dijous, 21 de gener del 2010

It's the economy, stupid!

De model a senador; Massachussets elegeix un republicà i posa en sèries dificultats la reforma sanitària; el Partit Demòcrata perd la majoria al Senat; Scott Brown, el nou heroi republicà; el joc de la culpa comença després de perdre l'escó de Kennedy... són algunes de les idees que es concentren en els titulars de les versions digitals d'alguns dels diaris de referència en el panorama internacional. Coincidint amb el primer aniversari de la sonada victòria de Barack Obama, els demòcrates nord-americans reben el seu revés més seriós i perden la majoria absoluta al Senat.

"It's the economy, stupid!". La cèlebre frase, encunyada el 1992 per l'assessor estelar de Bill Clinton, James Carville, està legitimada per tornar a saltar a la palestra i justificar la pèrdua de l'elecció de l'escó del Senat que s'ha celebrat a Massachusetts per cobrir la vacant deixada per Ted Kennedy, mort l'any passat. L'eufòria i les expectatives generades pel primer president negre dels EUA comencen a fer figa en gran mesura per la gestió econòmica. Obama ha pedut 20 punts de suport popular en 12 mesos. Això significa que la majoria dels nord-americans valoren la seva persona, però en cobren la factura de la crisi: diversos mitjans de comunicació destaquen el fet que el president hagi intentat salvar Wall Street, però s'hagi oblidat del ciutadà del carrer, que pateix un índex d'atur del 10 per cent.

I, com a càstig, la població de Massachusetts entrega l'escó dels Kennedy al republicà Scott Brown, gairebé convertit en un fenomen per estudiar. Té 50 anys, és doctorat en Dret i s'autoqualifica com un "conservador independent". En el seu web com a senador posa de relleu el fet que creu en "una cultura de família, patriotisme i llibertat". Aposta per la disciplina pressupostària i l'abaratiment dels impostos i ja s'ha manifestat clarament en contra de la reforma sanitària, en aquests moments a debat en el si del Senat. Al web de la capçalera londinenca The Times hi ha un interessant apartat amb 20 coses per conèixer del nou senador. Entre d'altres, la curiositat més difosa i mediàticament més explotada és la seva faceta com a model als 22 anys. Va ser ser coronat l'home més sexi d'Amèrica per la revista Cosmopolitan i hi va aparèixer tal com va arribar al món. Però The Times també ens diu que als 12 anys va ser enxampat robant en una botiga; que durant la campanya electoral va aconseguir recaptar 1,3 milions de dòlars en un sol dia a través d'internet i que davant dels seus seguidors en presentar una de les seves filles, l'Ayla, va afirmar que estava lliure, sense parella.

L'avís de l'estat nord-americà que ha vist néixer personatges com Bette Davis, Ben Affleck o Matt Damon farà canviar l'agenda d'Obama, que s'haurà d'afrontar a un Congrés sense majoria parlamentària. Caldrà escoltar el discurs de l'Estat de la Unió que pronunciarà el president dimecres vinent. Sens dubte serà un dels moments de la legislatura més comentats per tots els analistes polítics del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada