Les vostres visites, en números
divendres, 25 de desembre del 2009
El primer superheroi
Avui el 95 per cent de catalans deu fer festa grossa (alguns menys, i altres -sobretot aquells a qui dimarts van endur-se un bon pessic-, més). Per Nadal sembla que tot s'atura i que tothom té l'obligació de ser feliç acompanyat de la família. Amb àpats copiosos, copes una vegada i una altra reomplertes de cava, neules i torrons celebrem que fa més de 2.000 anys va néixer el jueu més popular de la història.
És el personatge més elogiat i més enigmàtic de tots els temps, a Orient i a Occident, per creients i no creients. Cada sis hores veu la llum un llibre sobre Jesús. I és que la humanitat necessita icones i líders. Ell va ser el primer superheroi i el que més llegendes ha inspirat en la literatura i el cinema. A tall d'exemple, a dia d'avui al Google hi ha 38,4 milions d'entrades sobre la figura de Jesús en anglès i 8,5 milions en castellà. Tot i pertànyer al segle I, és el personatge més mediàtic. Entre els llibres més recents que s'han publicat sobre ell hi ha Jesucristo en el cine (Rialp, 2009), d'Alfonsó Méndiz. Repassa l'evolució de la imatge del fill de Déu des del cinema mut fins avui, i fa evident el pas de la interpretació d'una personalitat divina a una figura més humana.
Las aventuras del niño Jesús (RBA) és el títol d'una altra novetat editorial, signada per un tal Alberto Manguel (Buenos Aires, 1948), que reflecteix la importància fonamental d'aquest personatge en l'imaginari universal. Ho il·lustra amb visions complementàries des de diverses creences i autors com els germans Grimm i Oscar Wilde. Una de les conclusions d'aquest autor és que els llibres sagrats, siguin oficials o apòcrifs, narren un relat sant per als lectors creients, però també "una història apassionant, subtil i commovedora" per a la resta.
Potser un dels títols que més curiositat m'han despertat darrerament ve de la mà de Jair Domínguez. Jesucrist era marica (i altres contes) es qualifica com el llibre més polèmic de les últimes dècades. Segons el seu autor, guionista de Buenafuente, de Polònia i Crackòvia, es tracta del llibre youtube, "apte per a una societat que es delecta en la seva pròpia ignorància", un nou concepte de llibre, el fastbook, destinat a ser llegit amb dos viatges al WC. Segurament que en aquest cas, la simbologia de la icona més celebrada en dies com avui és força secundària, tot i que demostra ser el millor esquer per captar l'atenció de lectors tan incrèduls com jo (i tu).
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada