Les vostres visites, en números

dijous, 31 de desembre del 2009

El nervi de Rodin


Fins al 6 de febrer, gràcies al programa Art al carrer de l'Obra Social La Caixa, tenim el privilegi de poder viure de prop a la Rambla Catalunya el nervi de Rodin, un dels millors escultors de la història de l'art i un dels artistes de més renom del segle XIX. Recordo el primer contacte que vaig tenir amb ell: eren les classes de la Neus Mujal a l'institut. L'admiració que em van despertar les pàgines del llibre de text es va veure gratament recompensada pocs mesos després en una de les meves nombroses estades a Londres. Passejant per Westminster, prop de la seu del Parlament i flanquejant el Tàmesi, vaig creuar els Victoria Tower Gardens i, sense haver-ho consultat a la guia, se'm va aparèixer per sorpresa l'impetuós i magistral conjunt escultòric d'Els burgesos de Calais.
Per a Auguste Rodin (1840-1917), la bellesa de l'art radicava en la representació de l'estat interior. I, sens dubte, aquest treball en bronze n'era un dels paradigmes. Representa el simbolisme de cinc prohoms de Calais lliurant les seves ànimes al monarca anglès Eduard III, durant la Guerra dels Cent Anys, per alliberar la seva ciutat. Va ser un encàrrec per plasmar el patritisme d'una nació. No obstant això, l'escultor es va desprendre dels valors patriòtics i va centrar-se en el dramatisme humà dels sis personatges que es convertiren en màrtirs. L'èpica dels cossos està excepcionalment aconseguida. I cadascuna de les escultures que conformen el conjunt personifica una reacció diferent i complementària a la crisi emocional extrema. Recordo també que una de les qualitats de l'obra que, potser inconscientment, em van sobtar més gratament era la seva posició: Rodin no les va alçar sobre un pedestal, sinó que va preferir deixar-les dretes pràcticament al nivell dels vianants. No hi pot haver una millor forma de gaudir i analitzar un treball.
Actualment aquesta obra es pot contemplar en diversos indrets del planeta, ja que n'hi ha unes quantes còpies. Però aquest plaer artístic per a nosaltres igualment requeriria el desplaçament a uns quants centenars de quilòmetres lluny. Per això cal apreciar l'oportunitat que tenim durant un mes de captar el nervi de Rodin a la Rambla de Catalunya, on hi ha instal·lats sis estudis dels malaurats burgesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada