T'has imaginat com et planificaries el cap de setmana si en lloc de dos dies fos de tres? No es tracta de treballar menys, sinó de redefinir la setmana laboral per concentrar-la, tot passant a la feina 10 hores diàries. Encara que el tema es plantegés seriosament segurament que més d'un/a preferiria treballar cinc dies per evitar els ròssecs parellofamiliars.
Fa qüestió d'un mes la revista Time Out Barcelona va engegar una campanya a favor del cap desetmana de tres dies (http://www.capdesetmanade3dies.org/). Tot i que a primer cop d'ull pot semblar obvi que una iniciativa d'aquest tipus sigui impulsada per un negoci que viu i beu del món de l'oci (quina renglera d'acabats en"i", oi?), s'hi sumen molts d'altres ens i noms que advoquen per aquesta fórmula, com els professors de IESE i Esade José Luis Nueno i José María Álvarez de Lara; CCOO; periodistes com Eva Piquer, Carles Capdevila, Bibiana Ballvè, Pau Arenós, l'escriptor Jordi Llavina...
A l'estat nord-americà de Utah es va posar en pràctica el que alguns blocs anomenen "The Three-Day Weekend Experiment". A l'estiu es van publicar els resultats de la implementació d'aquesta campanya, que va consisitir a què tots els funcionaris de l'estat treballessin quatre dies. Entre les conclusions de l'estudi, cal destacar que Utah es va estalviar en un any 1,8 milions de dòlars en factures de la llum i va eliminar 6.000 tones de diòxid de carboni. Així mateix, més del 80 per cent dels treballadors manifestaven que mantindrien el mateix horari. I és que es va registrar molt menys estrès i, en part per això, moltes menys baixes.
A vegades ens costa qüestionar l'status quo, talment com si anar a la feina de dilluns a divendres fos una norma heretada del llegat romà. Per això cal agrair iniciatives com la que ha endegat Time Out Barcelona. Són d'aquells intents (potser frustrats des d'un inici en un estat com el nostre) que ens acosten a Europa. No em negareu que avançaríem com a societat civilitzada si poguéssim disposar de més hores per equilibrar el temps personal i el professional, conciliar millor la vida laboral i familiar, donar una empenta a les indústries culturals i al sector de l'hostaleria, contaminar menys, tenir més marge per dedicar-nos a l'autorealització i a la formació contínua...?
Jo voto per treballar 10 hores al dia (ara ja ho faig tot sovint), i poder permetre'm el petit caprici de llevar-me una miqueta més tard el divendres (i, una vegada desenganxada dels llençols, fer el que s'anomena 'fer dissabte' el mateix divendres i tenir TOT el cap de setmana, pròpiament dit, per gastar-me part del sou fent cultura i vivint la vida).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada