Les vostres visites, en números

dimarts, 21 de desembre del 2010

Un carboner, heroi català


La pel·lícula Bruc, dirigida per Daniel Benmayor i estrenada per El món a RAC1 aquesta nit a Manresa, és una petita gran producció i explica la llegenda d'un jove carboner, catapultat com a heroi català, que va aconseguir la primera derrota de l'exèrcit d'un Napoleó que el 1808 ja signava com a emperador-rei. La desfeta d'una gran armada provocada per un sol home, un timbaler (s'avisa que només se sent el tambor pràcticament una vegada). David contra Goliat. Facin-s'hi les interpretacions que es vulgui, el context s'ho mereix.

Juan José Ballesta, el fill de les muntanyes montserratenques, interpreta excel·lentment el paper protagonista, desmarcant-se del rol de noi marginal al qual el tenien força encasellat. Amb un català també exemplar. El diàleg és només testimonial, però no s'hi troba a faltar: és una pel·lícula d'aventures en un context postbèl·lic. I les paraules gairebé hi sobren: una carta de Napoleó, amb paraules que diuen que són reals, justifica tota la història, la que va desembocar en la llegenda i la que explica tot el llargmetratge. Hi acaben de fer tota la resta els paratges de les muntanyes màgiques, que són un actor més, i l'angoixa que es desprèn de les voluntats/passions de revenja de totes dues parts: l'escamot francès per recuperar l'honor de la pàtria i el carboner a qui han assassinat la família.

A banda de passar-nos-ho molt bé al cinema (el Jordi Basté no ens enganya), quan en sortim és inevitable pensar en la dicotomia llegenda-realitat. Però la història molt sovint s'ha escrit fent ús de la narració d'elements imaginatius a favor del discurs dels guanyadors. No obstant això, hi ha pobles que, tot i ser vencedors, acaben sempre sucumbint, i aleshores les llegendes només serveixen per a l'autocompassió (o l'autocomplaença).


3 comentaris:

  1. No ets la primera que en parla bé. Tinc una llista, però, que ni tots els dies de l'espectador ni una subvenció de la Sinde ho solucionen...

    ResponElimina
  2. Veig en el Facebook que també aniràs (si no ho has fet ja) a veure Colin Firth a 'El discurso del Rey'. Jo me'n moro de ganes! Alguns diuen que és la millor pel·lícula de l'any. Però amb calma, no t'ho vulguis empassar tot de cop, que després barrejaràs arguments ;)!

    Una abraçada i bon any!

    ResponElimina
  3. Noemí, encara no n'he parlat, però The King's Speech és de bon tros del millor que he vist al 2010. Ja us ho explicaré d'aquí a uns dies ;)

    ResponElimina