Les vostres visites, en números

diumenge, 22 d’abril del 2012

Amb els llibres, tinguem pietat


Quim Monzó fa pocs dies trobava sorprenent ipreocupant que un de cada quatre diputats al Parlament no s’informi diàriament de l’actualitat. Les dades les posa de manifest un informe de la Fundació CatDem i la Universitat Internacional de Catalunya sobre les vies d’accés a la informació dels nostres polítics. Però tant o més inquietant que aquesta constatació és el fet que el 39 per cent de catalans no hagi llegit ni un sol llibre durant el 2011. Aquest esfereïdor percentatge es desprèn de l’últim estudi del consum de llibres a Catalunya, segons dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. De fet, es diu que tenim els polítics que ens mereixem...

Algunes de les conclusions d’aquest darrer estudi es presenten amb una aurèola d’allò més optimista, atès que per primera vegada Catalunya supera el milió de lectors de llibres en català –dels prop de quatre milions de lectors que es calcula que hi ha, més d’una quarta part llegeix en la nostra llengua–, i durant l’últim lustre, el consum de llibres ha crescut un 8 per cent.

El Baròmetre és considerat un dels organismes més fiables del país per mesurar audiències i tendències. Amb tot, em temo que el marge d’error de les seves xifres quant al consum de llibres pot ser considerable, tenint en compte que el treball de camp es basa en entrevistes personals a la llar. I que temptadores són les mentides pietoses!

Pietat, però, és el que ens clamen les editorials enguany per Sant Jordi. Així ho expressava, per exemple, Acontravent Editors en una piulada recent al Twitter. Cada any surten al mercat 30.000 novetats a Catalunya, dels quals més de 8.000 són en català. El nostre país edita prop de la meitat de llibres de tot l’Estat. Tanmateix, aquesta ufanor en la producció no es veu corresposta pel consum. Diuen que s’està produint un retrocés històric en les xifres de facturació dels editors. El savi Jaume Vallcorba, de Quaderns Crema, afirma en una entrevista al diari Ara que les vendes en català estan baixant d’una manera tan espectacular que no és alarmant, sinó catastròfic!

Us direu: i doncs, amb què quedem? Les percepcions d’uns i altres semblen contradir-se. Però en qualsevol cas és una realitat que llegim poc, sigui en la llengua que sigui. Per Sant Jordi, dia del llibre, de la rosa, dels enamorats i del nostre patró, les artèries aortes de pobles i ciutats es converteixen en un formiguer al voltant d’un producte que el tremendista Vallcorba diu que ja no està de moda. Ni que sigui per un dia o per una setmana tots som més pietosos amb la indústria editorial: tots aquells que sí que llegim i els que no, però que tot i així s’enfaven davant les novetats, encara que sigui per gaudir del descompte que ens apliquen les llibreries. El fenomen de l’e-book, que per Sant Jordi és el gran oblidat, és matèria d’un altre article. 

Article publicat al NacióDigital.cat el 22 d'abril de 2012. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada